Як вибрати машинку для стрижки волосся

Ідеальна машинка для стрижки - яка вона?

Щоб вибрати свою ідеальну машинку для стрижки волосся, слід знати деякі особливості роботи з ними, а так же ряд технічних характеристик, які прямим і непрямим чином можуть впливати на якість експлуатації. Даний матеріал носить виключно рекомендаційний характер і жодним чином не претендує на місце в Вікіпедії. Безумовно, професійному перукарю або стилісту ніякі поради не потрібні, але якщо Ви все ж читаєте цей матеріал, то швидше за все Вам цікаво і важливо щось зрозуміти.

Вибирати машинку для стрижки ми будемо виходячи з критеріїв:

  1. Тип машинки
  2. Мета покупки
  3. За типом живлення
  4. За типом мотора
  5. За функціональністю

Тип машинки

За типом машинок, які представлені в нашому каталозі, їх можна розділити на тримери, машинки для стрижки та шейвери. Шейвери ми розглядати не будемо, оскільки у них кардинально інше призначення, та й розміщуються вони разом з машинками, щоб не заводити окремий каталог, в якому буде всього 3 моделі.

Машинки для основної стрижки мають широкий ножовий блок, як правило, 40 - 49 мм. Найбільша кількість машинок виготовляється з шириною ножів 46 мм - це стандартизована оптимальна ширина ножа, яка дозволяє ефективно стригти волосся на голові або бороді. Як правило, мінімальна довжина волосся, яка залишається після стрижки без насадки дорівнює 0.7 - 1 мм.

Тримери - це окантовочні машинки, які не призначені для основної стрижки волосся. Ножові блоки таких машинок вузькі, мають дрібні зуби і розраховані на точну окантовку. Зазвичай, перукарі тримерами завершують стрижку, роблять окантовку бакенбардів, підрівнюють волосся на шиї, а так само тримери придатні для стрижки бороди і підрівнювання вусів. Як правило, мінімальні зріз волосся у тримерів без насадки складає близько 0.3 - 0.4 мм. Тобто це довжина волосся, яка залишається після стрижки тримером.

Мета покупки

Коли Ви розумієте що Вам потрібно - машинка або тример, слід враховувати Вашу мету. Наприклад, якщо Ви перукар або перукар-початківець, або ж Ви хочете купити машинку перукарю, то така машинка насамперед повинна відповідати певним вимогам. Машинка повинна бути потужною, витривалою, здатною працювати на потоці.

Якщо ж машинка купується для власного використання, то, з огляду на те, що в нашому каталозі тільки професійні якісні моделі, Вам потрібна модель простіше, щоб не переплачувати за ті функції і можливості, які Вам не знадобляться вдома. Серед цих можливостей можна відсікти такі, як швидкознімний ножовий блок, швидкість зарядки батареї (в разі бездротової моделі), можливості регулювання ножового блоку, а так само потужність. Коли Ви купуєте машинку для власного використання - Вам зовсім не потрібні різні навороти. Але якщо ж Ви максималіст, то можете купити і більш дорогу модель.

За типом живлення

За типом живлення всі машинки діляться на мережеві і бездротові. Тут все гранично просто - або працюємо з проводом, або без нього. Звідси є плюси і мінуси.

Мережеві машинки - можуть бути потужними і не дуже, працюють тільки від мережі. Якщо робота буде в сільській місцевості або приватному секторі, важливо, щоб у такої машинки була можливість регулювання потужності, в випадках осідання напруги.

Переваги мережевих машинок:

  • Вартість
  • Проста і надійна конструкція

Недоліки мережевих машинок:

  • Робота тільки від мережі
  • Неможливо завершити роботу, якщо пропаде електрика
  • Наявність дроту може дратувати
  • Вага

Бездротові машинки відрізняються абсолютною свободою. Такі моделі працюють від вбудованого акумулятора, а деякі можна підключати до мережі через адаптер, одночасно заряджаючи акумулятор і продовжуючи роботу. На сьогоднішній день професійні машинки для стрижки оснащуються наступним типом акумуляторів:

  • NiMh
  • Li-Ion, Li-Pol

У кожного акумулятора є свої переваги і недоліки - розглянемо їх.

NiMh (нікель-металогідридний) - звичайний акумулятор, який має ефект «пам'яті». Експлуатація таких акумуляторів передбачає необхідність практично повної розрядки з наступною повною зарядкою. Якщо такий акумулятор розряджати не до кінця, заряджати не до кінця, то його ємність швидко зменшиться і як результат - менший час роботи машинки. До переваг такої батареї можна віднести невисоку вартість моделі. Не забудьте, що таку батарею потрібно заряджати 3-8 годин, в залежності від моделі. Саме тому інтернет-магазин Ploika.com.ua не рекомендує машинки з такими акумуляторами для роботи на потоці, оскільки ви зробите 3-4 стрижки і потрібно буде машинку заряджати. Лише деякі моделі мають довгий шнур живлення до адаптера, щоб можна було підключити до мережі і користуватися як мережевою, поки машинка зарядитися.

Li-Ion, Li-Pol - це сучасні літієві акумулятори, плюсом яких є відсутність ефекту «пам'яті». Такі акумулятори можна розряджати до будь-якого рівня, а також заряджати в будь-який момент, хоч після кожної стрижки. Швидкість зарядки таких батарей становить приблизно 2-3 години, в залежності від моделі. Саме тому ми рекомендуємо на потік машинки з такими акумуляторами. Але є й інша сторона - машинки з такими акумуляторами коштують значно дорожче, на відміну моделей з NiMh.

Переваги бездротових машинок:

  • Відсутність кабелю
  • Повна свобода - можна стригти хоч на пляжі або в лісі
  • Висока швидкість рухів ножового блоку
  • Легка вага

Недоліки бездротових моделей

  • Дорожнеча
  • Необхідність зарядки
  • Згодом акумулятор потрібно буде міняти

Таким чином, розуміючи де що і як працює, Ви приблизно можете для себе скласти уявлення, яка машинка за типом живлення Вам потрібна, враховуючи всі тонкощі різних моделей. Враховуйте так само час роботи від акумулятора - це теж важливо.

За типом мотора

За типом мотора, як правило, вибір невеликий, оскільки в кожному типі машинки застосовується певний тип мотора і тут все більш менш стандартно. Лише розповімо про них і виділимо їх переваги та недоліки.

Вібраційні мотори - це стандартні мотори, які застосовуються в більшості мережевих машинок. Такий мотор являє собою електромагніт, який працює від змінної напруги мережі 220 В. Частота напруги в нашій мережі становить 50 - 60 Гц. Не вдаючись в подробиці можна просто і грубо написати, що у змінній напрузі «+» і «-» змінюються 50 - 60 разів на секунду. Це забезпечує мотор можливістю вібрувати, звідки і пішла назва. Вібрація мотора передається на ножовий блок і відповідно він рухається з боку в бік. Простими підрахунками ми отримуємо, що у мережевих машинок з вібраційним мотором швидкість руху ножа становить 50-60 Гц * 60 = 3000 - 3600 рухів на хвилину. Як правило, такої швидкості цілком вистачає для нормальної стрижки, але якщо майстер стриже швидко, то, можливо, на голові залишаться «пеньки». 

Півотні мотори являють собою конструктивно змінений вібраційний мотор. За рахунок зміни в конструкції такі мотори більш потужні і займають менше місця і важать легше. Принцип роботи такий же, швидкість руху ножа така ж. Винятком є машинка BaByliss PRO FX880E, яка оснащена спеціальним адаптером живлення, який підвищує частоту напруги в 3 рази, за рахунок чого машинка швидкісна - ножі рухаються зі швидкістю 9000 рухів за хвилину.

Роторні мотори - це мотори, які працюють від постійного струму, тобто від акумулятора. Такі мотори застосовуються у всіх бездротових моделях. Є і мережеві машинки з таким мотором, наприклад Moser Class45 - там встановлений роторний мотор і блок живлення безпосередньо в самій машинці, який перетворює змінну напругу мережі в постійне.

Роторні мотори складаються в основному з двох частин статора (нерухомої частини) і ротора (рухомої частини), який обертається і передає обертання на ножовий блок, через спеціальний ексцентрик, який змушує ніж рухатися з боку в бік. З переваг таких моторів можна відзначити невеликі розміри і скромну вагу, а так само підвищена вдвічі швидкість руху ножа, яка гарантує більш чисту стрижку і якісний зріз при будь-якій швидкості. Як правило, бездротові машинки мають швидкість 5000 - 11 000 рухів ножа.

Таким чином, можна бездротові машинки умовно розділити на звичайні і швидкісні. У звичайних, швидкість рухів ножа становить 5000 - 6000 коливань. Все що вище - це вже швидкісні. У швидкісних машинок є один недолік і перевага - це швидкість ножа. З одного боку машинка стриже дуже швидко і чисто, з іншого - ножовий блок гріється сильніше через підвищену швидкості тертя. Тому швидкісні машинки потрібно використовувати зі спеціальним охолоджуючим спреєм.

Машинки по функціональності

Говорячи про функціональність машинок, можна підкреслити наступне:

  • Можливість регулювання довжини зрізу волосся
  • Можливість швидко зняти ножовий блок
  • Можливість установки на машинку іншого ножа

Більшість професійних машинок сьогодні оснащуються спеціальною системою регулювання довжини зрізу волосся. Така система дозволяє зрушувати верхній ніж щодо нижнього, збільшуючи тим самим довжину зрізу. Наявність такої можливості дозволить Вам робити дуже плавні переходи без сходинок, наприклад, фейдінгі.

Швидкознімний ножовий блок потрібен професіоналам. Працюючи на потоці його потрібно постійно очищати від волосся і змащувати, а в деяких випадках встановлювати, наприклад, окантовочний ніж. Тому, купуючи машинку перукарю в ній обов'язково повинен швидко відстібатися весь ножовий блок.

Є деякі моделі машинок, які оснащуються кількома ножами в комплекті або додатковий ніж можна докупити. Як правило, це окантовочні ножі та ножі для малюнків. Це стосується як машинок, так і тримерів.

На цьому, мабуть, цей довгий розповідь можна закінчувати. Сподіваємося що наші рекомендації Вам допомогли розібратися з машинками і Ви приблизно уявляєте що Вам потрібно або що краще. За додатковими питаннями Ви завжди можете до нас звернутися, а так само пишіть коментарі якщо ми щось упустили. Дякуємо Вам за увагу!

15.03.2019

Коментарі 2

/ Відповісти
Подскажите такой вопрос, прочитал статью и немного не понял. Разве роторные моторы - это не мощные моторы, которые стоят в моделях класс45, 50 и в модели babyliss barber? Разве в беспроводных машинках стоят не моторы постоянного тока?
Ploika.com.ua / 26.03.2020 / Відповісти
Сергей, здравствуйте! Вас ввели в заблуждение. Во-первых, в машинке BaByliss PRO FX880E (о которой Вы пишете) применяется пивотный мотор - посмотрите в ютубе, если не доверяете нам. Пивотный мотор, который работает на переменном токе увеличенной частоты, за счет этого данная машинка скоростная. Что касается моделей Moser Class45 и 50 - там действительно применяются роторные моторы, только они мощные - 45 Вт в модели Class45 и 24 Вт в модели Class50. К слову - эти модели выпускаются уже давно, а на момент выпуска это были первые модели сетевого типа, в которых применили не вибрационные моторы, а роторные.
Роторные мотор - это и есть мотор постоянного тока - каждый сайт указывает по-своему, это одно и тоже. Просто применимо к машинкам Мозер - это очень мощные моторы, поскольку в беспроводных машинках мощность роторных моторов составляет примерно 8 - 10 Вт и эта мощность превышает сетевые машинки 15 Вт, за счет того, что роторный мотор крутиться быстрее и колебания ножей выше - об этом указанно в статье.